2011. június 16., csütörtök

Mentaszörp

Áprily Lajos - Menta

Magját valaki Krőzus
kezével szórta szét:
menta-kert a patak-part,
menta-mező a rét.

A nyáj, ha inni jő le,
mentás gyepet tapos,
a forrásnál az árnyék
mentától illatos.

Ahol leülsz, ruhádnak
vadmenta-szagja lesz,
s amerre jársz, a fátyla
utánad lengedez.

Ha levelét kezeddel
összemorzsolgatod,
Párizs parfőmje helyett
ez lesz az illatod.

S éjjel, ha még nem alszol,
s felém nyújtod kezed,
álmomban menta-réten
vándorolok veled.

Nézzétek csak, milyen sok mentám van! Gondoltam, készítek belőle mentaszörpöt. A receptje:
1 kg cukor
1 l víz
1 teáskanál levendulavirág
1 jó nagy csokor menta
1 ek citromsav.
A vízből, cukorból szirupot főztem, levettem a tűzhelyről, beletettem a mentát és a levendulát, valamint a citromsavat, lefedtem, hagytam kihűlni. Leszűrtem, ismét felforraltam, üvegekbe öntöttem és mehetett a száraz dunsztba. (Forrás: Limara Péksége)















Íme az eredmény:






Felhasználása

A görögök és a rómaiak a tejbe mentalevelet tettek, hogy megakadályozzák a romlását, és étkezés után szintén szívesen rágcsálták, főzetét pedig kígyómarás ellen alkalmazták. A mentollal ma gyógycukorkákat, rágógumikat, likőröket ízesítenek. Teáját bélgörcsök ellen, emésztés javítására, köhögés- és lázcsillapító szerként fogyasztjuk. Bedörzsölő- és inhalálószerként is igénybe vesszük.

Kozmetikai célokra már a középkorban használták: „A leve, ha vele a szeplőt, a foltot gyakran mossák, az ábrázatról eltünteti” – szólt a recept. Manapság a bőr frissítésére, duzzanatok eltüntetésére szolgáló krémek, lemosók, fürdőszerek tartalmaznak mentát. Frissítő fürdőt úgy készíthetünk, hogy a fürdővízbe mentateát teszünk, és a hatás fokozására illóolajat is csöppentünk. A menta az illatszereken kívül fogkrémeknek és szájvizeknek az alkotórésze.

9 megjegyzés:

  1. Kedves Éva! Ez szuper ötlet. Pont a napokban gondolkodtam, hogy mit kellene kezdeni a rengeteg mentával azonkívül, hogy megszárítom teának. Azt hiszem Nekem dátumot nem kell majd ráírnom, hacsak el nem dugok egyet vhol a spájzban! :))
    Ügyi vagy!

    VálaszTörlés
  2. De ügyes vagy! Biztos finom a szörp.
    A cseresznye ünnepi öltözéke nagyon bájos.Nekem pont ilyen horgolt cseresznyére lenne szükségem, nincs mese meg kell tanulnom horgolni.

    VálaszTörlés
  3. Éva nagyon szépek a mentáid! Nekem is van, de sokkal kisebbek. Kösz a receptet, ezt a változatot nem ismerem, de ki kell próbálnom. Én más recept alapján készítettem eddig. Jó, hogy ilyen részletesen írtál a mentáról!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm az ötletet, a levendulavirággal együtt a menta, kíváncsi vagyok milyen lesz, természetesen ki kell próbálnom!

    VálaszTörlés
  5. Oh, ez aztán tényleg tekintélyes mennyiség! Biztos finom lett a menta szörp, bár én magam sosem kóstoltam (irul-pirul smile) Viszont mivel házi, és szeretettel főzted csak jó lehet! ;) Más fűszernövényekkel is van tapasztalatod? Nekem lenne nagyon-nagyon kezdő kérdésem.....

    VálaszTörlés
  6. Megcsináltam! Nagyon finom lett!!! Köszönöm-köszönöm-köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  7. Fróni: Úgy örülök, hogy fini lett a szörpöd és ízlik! Mi is nagyon szeretjük :)

    Beáta: Köszönöm.
    Sajnos én sem tudok horgolni a barátnőm horgolta nekem is a cseresznyéket.

    Nagymamis és Füveskönyv: Próbáljátok csak ki, egy próbát megér, és remélem Nektek is ízleni fog!

    Luna(V.Fiona)
    Kérdezz nyugodtan, hátha tudok válaszolni. Szívesen segítek, ha tudok.:)

    VálaszTörlés
  8. Én is ráakadtam Limaránál erre a receptre,és mivel nagy mentarajongó vagyok,ki is próbáltam. Azóta már több adag is készült,nagy sikere van,még azok a családtagok is isszák,akik egyébként nem rajonganak a mentáért.

    VálaszTörlés
  9. Latinka: Ugye? A fiúk nálunk is tiltakoztak, aztán végül ízlett nekik:)

    VálaszTörlés