2015. szeptember 15., kedd

London gazdagon :)

Köszönöm szépen a kedves hozzászólásaitokat! Folytatom az élményeim megosztását Veletek!
Közben szeretettel köszöntöm új olvasóimat :)
A következő napon ( természetesen reggel zuhogott az eső :) - a Szent Pál székesegyházat néztük meg.



A Szent Pál-székesegyház (St.Paul's Cathedral) London legmagasabb pontján található. Európa 5. legnagyobb temploma.        Ez gótikus stílusban épült. 1561-ben villám csapott az épület tornyába, ami ennek következtében leomlott. Az 1666-os nagy londoni tűzvész a székesegyházat szó szerint porig égette. Ekkor kérték fel az akkor tekintélyes, befolyásos építészt Sir Christopher Wrent, hogy építse újjá a kegyhelyet. 3 év építkezés után Wren 1669. július 30-án átadta legújabb remekművét Anglia népének.
 Itt házasodott össze Diana hercegnő és Károly walesi herceg.
 A székesegyház kupolájának átmérője 31 méter, 11 méterrel kevesebb, mint a Szt. Péter-székesegyházé. A kupola 30 méter magasan húzódó, belső körfolyosója az ún. Suttogó-folyosó (Whispering Gallery), mely arra utal, hogy a kupola alatt a korlát egyik felén elsuttogott szó a túloldalon is tisztán érthető (. Forrás: internet)
Egészen idáig fel tudtam menni a lépcsőkön, de a férjem felment teljesen a legmagasabb kőkorlátig, illetve a fölé.






Kilátás a kupola erkélyéről
 

 A Globe színház
A Shakespeare’s Globe a tökéletes mása annak a nyitott színháznak, mely először 1599-ben épült fel és amelyben Shakespeare dolgozott és számos nagyszerű művet írt. 
A színházat William Shakespeare társulatának építették. A színház alaprajza kör, színpada az üres tér közepén helyezkedik el. Egy fedetlen, arénaszerű teret képez, ahol csak a nézők karzatai voltak fedettek. A színház 1613-ban leégett és csak harminc évvel később bontották le. 1990-ben, az eredeti színház helyének közelében felépítették a Globe színház másolatát.





Élmény teli hajózásra mentünk a Temzén, s az idő , mintha tudta volna, hogy a szabadban töltünk egy kis időt,  picit kisütött a nap, elállt az eső :)






London Eye

Az óriáskerék külső széléhez rögzített 32 zárt kabin kb. 0,9 km/h sebességgel, kb. 30 perc alatt tesz meg egy kört. A kerék elég lassan forog ahhoz, hogy az emberek be- és ki tudjanak szállni







Gyönyörű volt látni a szebbnél szebb épületeket, hidakat, stb.




A hajókirándulás után órákat töltöttünk az ingyenesen látogatható British Museumban. 

  A londoni British Museum a világ legnagyobb és legrégebbi történeti múzeumainak egyike. Több mint 13 millió tárgyat őriz a Föld minden sarkából, az őskortól napjainkig.
 



Csak néhány múzeumi érdekesség : 







Lehetetlen mindenről írni, ezt látni kell!!!!

Az estét a híres, hírhedt Soho városrészben  fejeztük be: 

 Szépek voltak a fényreklámok, s itt alkalom nyílt megkóstolni egy igazi angol pubba a sört is :)



Mára ennyi fért bele, szerintem így is hosszú volt, holnap folytatom :) 
Kellemes napokat kívánok! :)

7 megjegyzés:

  1. Nem hosszú! :)
    Most jutottam ide, nagy élvezettel olvastam végig a beszámolódat - ill. ha jól értettem, még nem végig, úgyhogy jövök legközelebb is! :)
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rengeteg mesélni valóm van, és igazán örülök, ha Ti is részesei lehettek a beszámoló alapján londoni élményeinknek :)
      Várlak!

      Törlés
  2. Rengeteg programotok volt!!! :o)
    De ez az eső! Igazi angol időjárás....:o)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Timi, majdnem minden nap esett, sőt zuhogott az eső!!! Kifogtuk a legesősebb hetet! :))))
      Ám az angliai csodák kárpótoltak bennünket! :)

      Törlés
  3. Mai irígykedésem tárgya a British Múzeum! :) Persze, ez csak vicc! Örülök, hogy eljutottál oda! Amikor a lányom barátai kiköltöztek Londonba, nagyon sok időt tötöttek itt. ÉS amikor megtudtam, hogy ingyenes a belépés, kicsit összeszorult a szívem..., de ez már legyen az én bajom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Szera! A múzeum csodálatos volt! Mi sem tudtuk végigjárni, több idő kell hozzá. Az üvegtetővel befedett belső udvara is Európa legnagyobb fedett közösségi tere.Láttuk II Ramszesz gigantikus szobrát,az afrikai szobrokat, az Elgin márványokat stb. Nagyon klassz a múzeum elrendezése, mert kontinensenként, országonként van elrendezve.Mi is nagyon örültünk, hogy a belépő ért nem kellett fizetni,hatalmas élmény, rengeteg információ halmozódott fel bennünk.
      Szeretettel ölellek!

      Törlés
    2. Örülök, hogy ott lehettél! <3

      Törlés