2015. december 31., csütörtök

A lelkem ünnepel… / Emlékezés a szent estére /




Lassacskán hullott alá a ködfényű este. A szívek gyorsabban kezdtek dobogni, s áradni kezdett belőlük a puha, meleg fényesség.
Amikor már megtelt az egész testem, szikrázó fehér fénnyel, túlcsordult és áradni kezdett a körülöttem élőkbe. Mindnyájan ragyogtunk- e vagy csak az én képzeletem játszott velem? – nem tudom, de ott láttam, rég a mennyben ünneplő, édesanyámat, édesapámat, öregapámat, aki egyenes háttal állt, -majd éreztem meggörbült hátú nagyanyámat, aki oly csöpp volt. Láttam anyai nagymamámat, amint épp mosolyogva fogja meg gyermekkezemet.
Mindannyian , szinte egyszerre és észrevétlenül csúsztattuk egymásba forró tenyerünket, s a meghitt hangulat átragyogott rajtunk.  Csak néztük a szívünkkel egymást,  az apró csillagocskákat, amelyek átragyogtak a zöld fenyőnk szépséges ágain. Nehezen mozdultunk. A csillagokra figyeltem, s szívemmel láttam valamennyiünk csillagát. Ott ragyogtak a szemekben.
Megszólalt a karácsonyi réz csengőnk, mely a nagymama régi öröksége. Finoman, csendességes halkan énekelt , s a magasba emelkedett  ez a karácsonyi álom.
Lelkem csordultig megtelt mézillatú szeretettel.
A gyerekek szemében visszatükröződtek a gyertyakandalló pirosló, csillogó fényei. Majd  megpillantottam, amit annyira szeretek karácsony este: szemükben a csodát, a gyermeki hitet, a karácsonyi égők sok- sok apró csillagcsodáját.
A  fiúk szemében láttam  ,a  csillagszórókból   a földre hulló és hirtelen szertefoszló, apró csillagokat.
 A sokáig tartó álldogálás a fa körül,lehetővé tette  a nagyobbak kíváncsiságának kielégítését: vajon milyen finomságok és szépségek rejlenek a fácskánkon? Örömmel keresgélés és rátalálás a tavaly is itt volt díszekre,némi mosolygás, s izgatottság .
 Láttam a szemükben az ünnepet! Együtt  várták a Jézuskát!. Meggyújtottuk a kis betlehemünk mellett a mécseseinket, s örömlő szívvel néztük a jászolban a kis Jézust.
Felköszöntöttük a fahéj illatú  karácsonyfánkat egy szép énekkel, amit még a  gyerekek is tudtak. Csak a nagy fiúnk nem énekelt, mély mutáló hangját, kicsit szégyellve  A kicsinyke pedig hümmögött a maga nyelvén.
Csendes ,szürke, ködös este köszöntött ránk . A ködcseppek mindent bevizeztek.
Idebent ültünk a zöldellő fácskánk mellett,  lobogtak a gyertyák, megteltek a szívek, s csendes örömködéssel bontogattuk az ajándékokat.
Mi pedig egymás kezét szorongatva a kedvesemmel, könnyes szemmel néztünk végig a családunkon! Hálával telt meg a szívünk, még az ajándékunkat is elfeledtük kibontani. Elég volt végig nézni a mi Csillagainkon, s tudtuk ez az igazi ajándék nekünk.
Itt és most: együtt.
 A karácsony átölelt bennünket , mint egy virágbimbót , hófehér , puha szárnyával.





5 megjegyzés:

  1. Csodálatos élményt adtál át csodálatosan, mintha magam is részese lettem volna. Köszönöm. ♥
    Szívből kívánom, hogy ez az érzés tartson átölelve nagyon, nagyon sokáig benneteket!

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos! Csodás vagy!! Elérzékenyültem..Ilyen vagy,ilyen csillag-szívű...♥

    VálaszTörlés
  3. Évikém, már voltam itt, olvastalak, túlságosan meggombócosodott akkor a torkom.

    Annyira, de annyira a szívemből írtál és szinte ugyanezeket éltem át most karácsonykor, túlcsorduló szeretettel, lebegő léptekkel az örömtől...mert szép volt, csodaszép és azt mondtam: megérdemelem én ezt? és hogy tartson sokáig, nagyon sokáig ez a boldogság.
    Bennetek is, bennünk is :)

    Ölellek szeretettel, minden jót kívánva ♥

    VálaszTörlés
  4. Szeretnélek még nagyon sokáig olvasni itt a blogon. Sok boldogságot, jó egészséget az új évre is.

    VálaszTörlés