2012. február 17., péntek

Még mindig a TÖRÖK RIVIERAHoztam még néhány képet Nektek, hátha valaki szívesen megnézegeti közületek és kicsit töltődik általa:) A tengerpartot joggal nevezik türkiz partnak, mert gyönyörű színe van:)
Az országot joggal nevezik a fényes nap országának, mert a napsütéses napok száma 300.Jártunk Myrában, megnéztük Szent Miklós sírját, aki itt volt eltemetve./A sírt kalózok törték fel/ Ma már a sír üres, Szent Miklós maradványai Olaszországban, Bariban találhatóak.A feltört sír maradványai.Hireapolis város fenséges romjai, amely a Római Birodalomban élte fénykorát.Itt találhatóak a római színház romjai a III. századból, 50 soros nézőterével.
Láttuk Pamukkale hófehér mészkőteraszait, melynek vakító fehérsége kiemeli a bennük megálló víz türkizkékjét.Meglátogattunk egy szőnyeggyárat, ahol megismertük a török szőnyegszövés egész folyamatát, a nyersanyag, a festés, festőnövényeken keresztül ,a selyem, pamut és gyapjú előállítását, egészen a végtermékig.Selyemfonalak sokasága.
Számomra eléggé újdonság volt látni, hogy lesz a selyem hernyó gobójából selyemfonál.
Olyan gyorsan csomózták a török asszonyok a szőnyeget, hogy lehetetlen volt megfigyelni a csomózás technikáját. Az asszonyok gyakran tartottak pihenőt, mert a munka nagyon igénybe veszi a szemet. Gyönyörű mintákat láttam, de nem volt szabad fényképezni, ezért nem merem megmutatni, amiket azért mégis lekaptunk:) Franciaországból hozzák a mintákat / úgy néz ki, mint egy keresztszemes minta/, s mivel mindegyikből csak egyetlen darab készül, megtiltották a fotózást.
Kint létünk alatt egy klassz divatbemutatót is láttunk a bőrgyárban, ahol vásárlásra is volt lehetőség.A Manavgat folyón a vízesés látványa gyönyörű. Nem magas, de széles. Elhajóztunk a folyó torkolatáig, ahol a Földközi tengerbe ömlik. A hajón pisztrángot ebédeltünk.Antalya, a Török Riviéra legszebb városa. Láttuk Kalekepisit,a régi őrkaput, városkaput.
Alkalmunk volt megtekinteni a Yivli Minaretet,ami a város szimbóluma. Törökországban egyébként, több, mint 70000 minaret van, ebből 2000 Isztambulban található. A képen a négytornyú minaret látható.
Belülről is csodaszép.
Egy szép tavaszi képpel zárom a képek sorozatát, odakint már nyíltak a virágok, virágzott a barack és mandulafa.
Persze ennél sokkal többet láttunk és egy ideig még lesz miből töltekeznünk.

13 megjegyzés:

 1. gyönyörű helyeken jártatok, már-már éreztem a vállamon a napsütést :)

  VálaszTörlés
 2. Gyönyörű helyeken jártatok, még mindig sárga színű vagyok:)

  VálaszTörlés
 3. Csodás képek, bizonyára emlékezetes marad ez az utazás mindkettőtöknek! Ezt jól megszerveztétek, hogy még a Malév is kimaradt!:)
  Gyógyuljatok hamar és vigyázzatok magatokra, mert jön az enyhülés, hozza az újabb vírusokat!...

  VálaszTörlés
 4. Gyönyörű helyeken jártatok! Jó nézelődni....
  Jobbulást és szép hétvégét!!

  VálaszTörlés
 5. Köszi a képeket :o)!!! Én nagyon szívesen nézegetem őket...egy kicsit olyan érzés, mitha mi is ott lehettünk volna Veletek!

  VálaszTörlés
 6. Nagyon szép lehetett az utatok ..... jó lesz majd visszagondolnotok rá a képeket nézegetve..

  VálaszTörlés
 7. Köszönöm a fotókat! Így kicsit Veletek örülhettem a sok szép látnivalónak! Nem irigylem, de én is szívesen megnézném élőben... :)

  VálaszTörlés
 8. Mázlisták vagytok...:)A hely....hát az valóban gyönyörű.

  VálaszTörlés
 9. De jó dolguk van egyeseknek! :-) Köszönöm a szép képeket!

  VálaszTörlés
 10. Örömmel olvastam az úti beszámolót. Gyönyörűek a képek,jól éreztétek magatokat,az a sorok között is érezhető és ez nagyon jó.Ez az út méltó megbecsülése az együtt töltött éveknek.
  Hű, de kár,hogy a selyem készítéséről több képet nem tudtál mutatni. Ilyet még én sem láttam és nagyon érdekes.

  VálaszTörlés
 11. Hűha! Le a kalappal, jó kis kirándulás lehetett :)

  VálaszTörlés
 12. Annyira aranyosak vagytok, ahogy fogjátok egymás kezét!!! Csodás helyeken jártatok...megyek Veletek képzeletben, mert ahogy a helyzet kinéz a valóságban az idén max. a "Járdaszigetekre" jutunk el! :)))

  Szóval jöhet még több kép! :)

  VálaszTörlés
 13. Nagyon szép körút volt Éva, a Pamukkale nekem is egy életre szóló élmény. :)

  VálaszTörlés