2015. szeptember 17., csütörtök

London és környéke II.....

A következő napon a Londonhoz közeli  Windsorba utaztunk.A kisváros ékessége a királynő használatában álló, hatalmas területű, ősi kastély. Termei az 1992- es tűzvész óta megszépülve várják a látogatókat.


Az eső, mint a képekből kiderül ma is ömlött :)))))

Az eső kicsit kedvünket szegte, de Windsor után utunk a dél - angliai Salibury síkságon át vezetett, és kiragyogott a nap! Hamarosan odaértünk a több, mint 4000 évesre becsült Stonehenge monumentális kövei közé.

a kiállítási csarnokban állandó filmvetítés folyt arról, hogyan keletkezhettek , mire szolgálhattak a kövek, építmények. Keletkezése ma is talány .Talán a régi idők varázslóinak kultikus szertartásai zajlottak itt,talán ősi naptárkéni működött?!


Ilyen buszokkal vittek ki bennünket a síkság ezen részére. A kövek közeli megtekintéséért természetesen fizetni kellett. Így sem lehetett szabadon sétálni köztük, pedig mi azt reméltük . Tévedtünk.  


 Az építmény-együttes több – kör alakú – szerkezeti részből áll. Kívülről árok veszi körül, e mögött pedig közvetlenül egy töltés magasodik. A kört északkeleten bejárati nyílás szakítja meg, amihez az ún. Sugárút vezet. A kör közepén patkó alakban elhelyezkedő, harmadidőszaki homokkőből faragott oszlopok (hármas kövek, ) állnak, ezeket páronként vízszintes kövek kötötték össze. A patkón belül kisebb, granulit-ból (diabázból, riolitból és vulkáni hamuból álló kőzet) faragott oszlopok voltak, de ezek mára eltűntek.


 Salisburyben megnéztük a szépséges 750 éves katedrálist, ami lenyűgöző, méreteit tekintve. Az építmény igazi remekmű, tornya Angliában a legmagasabb, káptalani gyűjteményében őrzik az angol parlamentarizmus alapokmányát,az 1215- ben keletkezett Magna Chartát. A katedrálist övező kilenc hektáros zöld gyepen is sétálhattunk. A katedrális belső udvara nagyon szép!

 A Magna Charta itt található
Holnap már csak a hazafelé útról írok néhány sort. és hozok pár képet! Mosolygós napokat kívánok, és kevésbé meleget!

4 megjegyzés:

 1. Köszönöm szépen ezt az újabb két csodálatos fotó- és élménysort!
  Nagyon élvezem, hogy Veletek kirándulhatok! :)

  VálaszTörlés
 2. Mi kell ahhoz, hogy nekem is ilyen szép zöld gyepem legyen? - kérdeztek egy angol embert. 200 év és sok-sok eső. - válaszolta.
  Úgy hiszem, ez egyenlőre reménytelen. :)

  VálaszTörlés
 3. Kedves Évi, végigjártam veletek az utat :) Csodálatos élmény lehetett (na jó, az esőtől eltekintve), Angliában nem jártam még, így nekem is az volt. Persze, ha jártam volna ott, akkor a viszontlátás lett volna jó élmény :)
  Jó, hogy ilyen sokat fotóztatok.
  Engem mindig meghat, ha olyan helyre jutok el, ami nagy dolgok tanúja. Azt éreztem a bejegyzésekből, hogy Te is ilyen vagy.Sok meghatódós helyen jártatok. Megint csak azt tudom írni: csodálatos élmény lehetett! Örülök, hogy részesei lehettetek. :)

  VálaszTörlés
 4. Úgy örülök,hogy ilyen sok szépet láttatok!!!!! Bocs,hogy nem írtam korábban,pedig látlak::),csak idő-és géphiány.....Puszi!!!!!

  VálaszTörlés