2015. december 14., hétfő

Adventi barangolás Ausztriában (2).... folyt.

Reggeli után a 2. napon Steyr városát látogattuk meg.



 Steyr egy igazi karácsonyi város, a világhírűvé lett karácsonyi postahivatalban az ünnepek előtt másfél millió küldeményt látnak el emlékbélyegzővel.


 1695-ben a súlyos beteg toronyőr és karmester, Ferdinand Sertl, egy kis viasz gyermek Jézus szobrocskát helyezett egy lucfenyő odújába. Hetente többször járt oda imádkozni. Miután meggyógyult az epilepsziából, olyan sok zarándok érkezett, hogy szükségessé vált egy templom építése. Megszületett a név “Zum Christkindl unterm Himmel" (Jézuskához az ég alatt). 
 A mai templom építését Giovanni Battista Carlone kezdte el 1702-ben, és 1708-tól Jakob Prandtauer folytatta és fejezte be.

A kegyszobor, egy mindössze 10 cm magas viaszból készült, álló gyermek Jézus, aki keresztet és töviskoszorút tart a kezében, ma a főoltárnál egy kis kegyhelyen található, a földgömb formájú szentségtartó felett.




 A látogatás során szinte lehetetlen volt úgy fényképezni, hogy senki se  legyen a képen . Nagyon sokan voltunk! :) A pici kis kápolnában, ami a templom mellett volt ,
 lehetett mécseseket gyújtani 

 Betlehemek a plébánián: 






 Pöttmesser betlehem. A világ egyik legnagyobb betleheme. Az orientális tájkép betlehem 58 nm-en elegendő helyet biztosít a Dél-Tiroli Ferdinand Pöttmesser (1895 - 1977) által készített 778, egészen 30 cm magas, csodálatosan faragott és öltöztetett figuráknak. A tájkép-hegyet a Steyr-i Josef Seidl később szeretetteljes munkával alakította ki.








  A mechanikus betlehem. egy egyedülálló kerékpárláncos mechanika, tengelyek és fogaskerekek mozgatják a közel 300 hársfából faragott figurát egy részletes bibliai tájképen. Építette Karl Klauda (1885-1939).





  A csoda hatására Christkindl búcsújáró hely lett, egy kis idő után templom épült,  majd pedig az  egyik legkülönösebb postahivatal. Csak év végén van nyitva, de akkor óriási forgalmat bonyolít le.   Ezen a postán keresztül lehet küldeni levelet azon  gyerekeknek is , akik nem a Télapót vagy a Mikulást várják ilyenkor, hanem a Kisjézust.  Így nemcsak ajándék, hanem  levél is jön a Jézuskától – hisz  ott van rajta a Christkindl-pecsét. 


Ez az enyém! :)

Délután Linzbe utaztunk Felső Ausztria tartományi fővárosába.

 Ezzel a hangulatos  Dotto kisvonattal jártuk be a várost. Megnéztük a Főteret, a régi Dómot , Nibelungok hídján is átmentünk, majd következett a Landhaus, Bazilika, Orsolya templom..


 Gyönyörű város



Linz főutcájának két végén találtuk a hangulatos adventi vásárokat. Alaposan körülnéztünk, néhány ötletet loptam innen :)






 Sötétedéskor fényben úszott a város :)



Linzben, nemrég  átadták azévek óta készülő  új Ars Elektronikai centrumot (AEC) .
 A harmincmillió eurós beruházásból épített üvegkocka 6,200 négyzetméternyi kiállítási teret, kutatólabort stb. tartalmaz, ahol mostantól fejlesztők, művészek, mérnökök és kurátorok dolgozhatnak egész évben. Az üveggel borított épület homlokzatát összesen 5,100 négyzetméter LED világítással borították, így a Duna túlpartján magasodó Lentos kortárs művészeti központ színváltós ellepontot kapott. Linz látképét a jövőben ez a két világító üvegépület határozza meg elsősorban. A  rekordsebességgel készült digitális művészeti központot egy bécsi építész iroda  tervezte.
Este a Duna parton sétálva csodás látványt nyújtott.:)





 Holnap folytatom a beszámolót, ma nagyon sok munkám van még, holnapra is rengeteget kell készülnöm :) További kellemes , szép napokat kívánok! :)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép élmények! Sem Seyrben, sem Linzben nem néztünk még szét. A hatalmas betlehem nagyon szép. Errefelé sokan készítenek, de ilyen nagyot még nem láttam!
    A linzi AEC-t tüzetesebben is megnézném, napközben is, de esti kivilágításban mindenképp!!!

    VálaszTörlés
  2. hűűűű, de cseréltem volna most veled! :) szép helyek, a rendezettséget, tisztaságot látva Kavics kirándulós beszámolói is eszembe jutnak róla :)

    VálaszTörlés