2016. október 27., csütörtök

Ősz a házunk előtt! :)

" Lehullott egy falevél, szelek hátán útrakél....."

Zelk Zoltán: Őszi mese

Egy magas fa legfelső ágán élt a kis falevél. Mostanában nagyon szomorú volt. Hiába jött játszani hozzá a szellő, csak nem vidult fel.
-Miért nem hintázol velem? - kérdezte a szellőcske. -Láttam, most mindig egy kismadárral beszélgetsz. Ugyan, mennyivel mulatságosabb ő nálamnál? No, de találok én is más pajtást!
A falevél erre sírva fakadt.

-Ne bánts, szellőcske, tudhatnád, mennyire szeretlek, és láthatod, milyen szomorú lett a sorsom. Azelőtt reggelenként arany napsugárban fürödtem, és fecskesereg köszöntött vidám jó reggelt. Most se napsugár, se fecskék. Hová lettek, miért hagytak el? Nézd az arcom, a nagy bánattól egészen megöregedtem, már ráncos is, az esőcseppek naphosszat elülhetnek benne!
A szellő megsajnálta a falevelet. Megsimogatta, vigasztalta, de az zokogott, hogy leszakadt az ágról, és hullt a föld felé.
Nem baj, ha meghalok - gondolta - úgysem ér már semmit az életem.
De a szellő nem hagyta kis barátját: szárnyára vette, s azt mondta:
-Oda viszlek, ahová akarod! Merre repüljünk?
De a falevél bizony nem tudta.
Éppen akkor egy kismadár szállt a fára. Csodálkozott, hogy nem találta ott a falevelet; máskor már messziről integetett neki, alig várta, milyen híreket hoz.
-Ott van a kismadár - ujjongott a falevél, - akivel beszélgetni láttál. ő megígérte, hogy hírt hoz a fecskékről, talán már tudja is, merre kell utánuk menni!
Odarepültek hát hozzá. A kismadár elmondta, hogy egyik pajtása látta, mikor a fecskék összegyűltek s elhatározták, hogy itt hagyják ezt a vidéket, s elindulnak tengerentúlra. Azt beszélték: ott mindig aranyos napsugár ragyog.
-Menjünk utánuk-könyörgött a falevél.
A szellő nem kérette magát. Szálltak hegyen-völgyön, erdőkön, mezőkön, míg csak a tengerhez nem értek. Azon is átszálltak, mikor egy fecske suhant el mellettük. Rögtön észrevette a kis falevelet, aki több társával együtt olyan kedves házigazdája volt. Örömében gyorsan összehívta a fecskéket; de mire odaértek, a falevél már nagyon fáradt volt. A fecskék szépen rátették a csillogó tenger hátára. Ott himbálódzott a ragyogó napsütésben. A fecskék énekeltek, a napsugár mosolygott, a szellő duruzsolt.
-Most már boldog vagyok - sóhajtotta a kis falevél, aztán álomba ringatta a tenger.Az utcánkban a házunk előtt levő fa, teljes őszi pompában :)


Csak úgy ragyog!

Alatta a falevelek :)

Alulról fotózva Ahogy átragyog rajta a napfény! :)

Rengeteg falevelet hullat le ez a juharfa. Mások már kivágták , de mi nem tudjuk! Inkább söprünk, játszunk benne, és gyönyörködünk.A gyerekek olyan örömmel hancúroznak benne, gyűjtögetik, készítünk belőle mindenfélét, barkácsolunk. Néhány kép az unokákról még korábbi időből.A helyzet most sem változott, csak már a nagyok nem szeretnék, ha feltenném a fotóikat! :))))
Legyenek szép őszi napjaitok! :)

10 megjegyzés:

 1. Csak annyit tudtam hirtelen kinyögni: Istenem, de gyönyörű!! :)
  Nagyon-nagyon szeretem ezeket a szép őszi színeket.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. mi is naponta gyönyörködünk benne! Akkor a legszebb, amikor süt rá a nap! :)

   Törlés
 2. Csodaszép ez a fa!!! És a gyerekek menyire élvezik a játszást a sok falevélben! :o) Én sem vágnám ki soha...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Timi, már tele van a komposztáló a leveleivel. Mert behordjuk az udvarra, ennyit sehova nem lehet tenni! :)
   A gyerekek sokat segítenek a behordásában, és játszani, levelet gyűjteni a fél utca ide jár ! :))))

   Törlés
 3. Gyönyörű képeket készítettél.
  Valóban kár lenne kivágni egy ilyen szépséget.
  A gyerekek már csak ilyenek, egy fotó róluk, és még meg is osztani már az Ő szavukkal élve " égő" :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha látnád Évi, menni levél van az udvaron a diófák alatt! hát nem unatkozunk! De szeretjük a fákat, megölelni s jó őket, egész nyáron árnyékot adnak, a nagy melegben! Ősszel pedig a lombjukban gyönyörködünk :)

   Törlés
 4. Meseszép!!!!!!!Ne is vágjátok ki!!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugye Mamka! Melengeti a szívemet! Kavics úgy fogalmazott, hogy Aranyfa! Igaza van! :)

   Törlés
 5. Ilyen volt nálunk is az egyik... azért a sok falevelet nem hiányolom... jó pár napon foglalkoztatott... :)

  VálaszTörlés
 6. Elhiszem drága Ildikó! Amíg tudjuk gyűjtjük, de időnként besegítenek a szomszédok is. :)Már nemcsak a mi házunk előtt van belőle, hanem a szomszédokban is :))))) És, amikor feltámad a szél! Elteríti az egész utcában ! :)

  VálaszTörlés